Wat is een scriptie

Allereerst zullen we toelichten wanneer er van je verwacht wordt dat je een scriptie schrijft. De scriptie is namelijk een vereiste om af te studeren van een bachelor- of master opleiding en vindt daarom ook plaats in je laatste leerjaar. 

HBO of universitair

Er bestaat natuurlijk wel een verschil tussen een bachelor en een master scriptie op het HBO of op de Universiteit. Universitaire studenten zullen hun scriptie voornamelijk schrijven van uit literatuuronderzoek terwijl HBO opleidingen een beroepsgerichte benadering kiezen waardoor de scriptie vaker in de praktijk zit. 

Het onderwerp voor je universitaire scriptie mag je meestal zelf kiezen. Let er hierbij wel op dat het een onderwerp is waar je een uitgebreid onderzoek over kunt doen, zo zorg je dat je het jezelf niet moeilijker maakt dan nodig. Heb jij jouw scriptie op het HBO? Dan loop je vaak stage bij een bedrijf en voer je je scriptie dus uit voor hen. Dit betekent ook dat jullie samen tot een leuk maar ook nuttig onderwerp moeten komen.

Onderzoek boven resultaat

Omdat een scriptie specifiek gericht is op het laten zien van jouw kunnen om te onderzoeken zijn de resultaten en conclusies niet het aller belangrijkste. Hoewel het natuurlijk fijn is als je na je harde werk aan kunt komen met baanbekende punten moet je jezelf hier niet volledig in vastbijten. Mochten er uit je onderzoek geen nieuwe inzichten komen of blijkt dat je het onderzoek net zo goed niet had kunnen uitvoeren? Dan hoeft dit geen invloed te hebben op jouw uiteindelijke beoordeling. Er wordt voornamelijk gekeken naar hoe jij het gehele onderzoek in elkaar hebt gestoken en of dit voldoende is. 

Begeleiding

Als je bang bent dat je er tijdens je scriptie helemaal alleen voor komt te staan kan ik je gerust stellen. Nederland verplicht namelijk dat iedere student een begeleider heeft om vragen aan te stellen tijdens zijn of haar scriptie. 

Zorg dat je voldoende tijd vrijmaakt als je weet dat je scriptie er aan zit te komen. Het is namelijk geen kleinschalige opdracht. Begin dan ook op tijd en maak een planning zodat je een maand voor de deadline niet extra hoeft te stressen. Je kunt er namelijk van uit gaan dat een eindscriptie tussen de 3 en 9 maanden tijd in beslag gaat nemen. Maar met een diploma als licht aan het einde van de tunnel wordt dat het allemaal waard.