Hoe vind je een goed scriptie onderwerp?

Je scriptie onderwerp, het blijft een moeilijke keuze voor veel HBO en WO'ers. Wanneer jij een scriptie moet schrijven voor het bedrijf waar je stage loopt zul je samen met hen moeten komen tot een onderwerp dat voor beide partijen interessant is. Is dit niet het geval? Dan heb je zelf wel volledige vrijheid bij het kiezen van een onderwerp en hoef je deze alleen maar goed te laten keuren. Hoe sneller je onderwerp namelijk goed bevonden wordt hoe eerder je kunt beginnen met het onderzoek. 

Kies iets interessants, je gaat er veel mee bezig zijn

Je kunt hierbij denken aan onderwerpen in het beroepenveld waar jij na je studie graag in wil werken of in de richting van de master die je wil gaan volgen. Dit is meteen een goede voorbereiding op je toekomst. Mocht je liever onderzoek doen naar een van je interesses (volledig te begrijpen als je niet perse wil denken aan nog meer school tijdens je scriptie) is dit natuurlijk ook mogelijk. Kies een interessante invalshoek en zorg dat er op voldoende manieren informatie over te vinden is. Met een beetje creativiteit kun je over veel leuke onderwerpen een scriptie schrijven.

Meerdere ideeën? Start met vooronderzoek

Zo weet je zeker dat er voldoende informatie te vinden is over de onderwerpen waar jij interesse in hebt. De onderwerpen waar je weinig over kunt vinden? Schrap deze meteen anders maak je het jezelf later extra moeilijk. 

Kies de favorieten

Leg je favorieten onderwerpen neer bij je studiebegeleider en omgeving en vraag wat zij ervan vinden. Zij kunnen eventueel helpen met het specificeren van de onderwerpen of een nieuwe invalshoek geven. Een frisse blik kan nooit kwaad. 

Specificeer nog meer

Aangezien het onderwerp het beste zo specifiek mogelijk kan zijn moet je echt je best doen om het zo duidelijk mogelijk te kunnen formuleren. Hoe meer je leest hoe makkelijker dit wordt. Wees vooral niet bang dat je het onderwerp te specifiek maakt, dit gebeurt zelden. 

Wees blij met je gekozen onderwerp

Het belangrijkste is dat je blij en enthousiast wordt van je gekozen onderwerp! Dit straalt later af in je scriptie en zo maak je die paar maanden bloed, zweet en tranen net even wat dragelijker. 

Terug naar overzicht