Stappenplan voor het schrijven van een scriptie

Omdat het schrijven van een scriptie veel tijd in beslag kan nemen (die je vast wel leuker weet te besteden), helpen wij je graag op weg. Dit helpt je misschien niet verder met de inhoud maar kan je wel wat richting geven bij het maken en uitvoeren van een planning. Zo kun je je prioriteiten straight houden en weet je waar je aan toe bent. 

Stap 1. Pak dat plan van aanpak aan!

Er zijn een aantal zaken die je vast moet zetten in je plan van aanpak voordat je van start mag met je scriptie. Naast de opdrachtgever en het onderwerp bevinden zich in het plan van aanpak ook de volgende punten: een probleemoriëntatie, hoofdvraag, meerdere deelvragen en een onderzoeksopzet. Pas wanneer dit goedgekeurd is kun je van start. 

Stap 2. Heel veel theorie

In het theoretisch kader beschrijf je de theorie die nodig zal zijn om het probleem op te lossen. In deze stap onderbouw je onderzoeksvragen en definieer je de kernbegrippen. 

Stap 3. Dan kun je eindelijk starten met je onderzoek!

Zorg ervoor dat je jouw gekozen onderzoeksmethoden duidelijk beschrijft en verder uitbouwt. In deze stap moet je antwoord krijgen op al je onderzoeksvragen. Zo verzamel je informatie om vervolgens resultaten, conclusies en aanbevelingen uit te doen. Deze stap zal dan ook zeer waarschijnlijk het meeste tijd in beslag nemen. 

Stap 4. Dan nog het schrijven van de scriptie

Eindelijk heb je alles verzameld en staan je aanbevelingen op papier. Nu nog de taak om alles netjes onder elkaar te zetten voor je scriptie. Check altijd van te voren even de eisen die jouw opleiding stelt aan de opmaak en inhoud. Vergeet verder ook niet de bronvermelding goed in te voegen en vraag vooral mensen om feedback! Zo weet je zeker dat wanneer je inleverdatum daar is jouw scriptie er piekfijn uitziet.

Tip!
Zet in globale lijnen voor jezelf op papier wanneer je wat af wil hebben. Denk hierbij niet te groot maar ga voor kleine doelen. Op deze manier houd je het haalbaar en motiveer je jezelf door telkens weer wat af te strepen. Het is namelijk fijner om om de 1/2 weken een punt van je lijstje af te halen dan pas na een maand. 

Terug naar overzicht